Vrisnik

Događaji

Znamenitosti

gdinj

Vrisnik

Obilježje ovog malog mjesta svakako je brežuljak oko kojeg su se smjestile stare kamene kuće, a središnji i najljepši dio pripada crkvi sv. Antuna opata, njihovog zaštitnika.

gdinj

Ime Vrisnik

Crkvu i njezin trg okružen čempresima starim više od 400 godina vrijedi posjetiti i zbog jedinstvenog pogleda na susjedna mjesta, vinograde i maslinike. Ime Vrisnik potječe od aromatične biljke vrijes koja raste na otoku Hvaru. Mirisi i nedirnuta priroda koja okružuje ovo malo mjesto zaista su poseban melem za dušu.

gdinj

Mirisi prirode

Vrisnik je kao stvoren za sve one željne bijega od stvarnosti i opuštanja u prirodi uz cvrkut ptica i miris polja.
Dva tradicijska restorana i nekoliko vila za odmor razmazit će sve one željne mira i tišine. 

gdinj

Humac – izletište Vrisnika

Vlasnici imanja i kuća na Humcu podrijetlom su iz mjesta Vrisnik.

gdinj

Čempresi iz 17. stoljeća

Pored crkve sv. Antuna opata nalazi se drvored čempresa starih preko 400 godina.

gdinj

Procesija „Za križen”

Svi zaljubljenici u tradiciju i povijest svakako trebaju posjetiti procesiju „Za križen” (pod zaštitom UNESCO-a), u kojoj ovo brežuljkasto mjesto sudjeluje više od 500 godina.

gdinj

Crkva sv. Antuna opata

Župna crkva sv. Antuna opata nastala je od dvojne crkve koja je bila posvećena sv. Antunu opatu i sv. Katarini Aleksandrijskoj. Crkva se prvi put spominje krajem 14. stoljeća. Prema službenim podacima bratovština crkva sv. Antuna opata u Vrisniku najstarija je dosad zabilježena bratovština na otoku Hvaru.

gdinj

Vrisnik

Selo starih kamenih kuća s potpornim zidovima građenim u suhozidu, slikovitih dvorišta i vrtova, udaljeno 3 km od Jelse, ime je dobilo po vrijesu. Kuće se spuštaju niz brdo na kojem se nalazi župna crkva sv. Antuna opata, a kojoj se prilazi alejom čempresa. U Vrisniku se nalaze još i crkvice sv. Roka i sv. Doroteje. S crkvenog trga pruža se jedan od najljepših pogleda, koji obuhvaća Starogradsko polje, obližnje selo Svirče, brižljivo održavane vinograde i maslinike, Jelšanski zaljev i more prema Braču i Biokovu.

Sve
znamenitosti

gdinj
gdinj
gdinj
gdinj
gdinj
gdinj
gdinj
gdinj

Smještaj

Vrsta smještaja
Hotel Timun
gdinj
Visković Nikša