Svirče

Događaji

Znamenitosti

gdinj

Mjesto Svirče

Ispod najvišeg vrha sv. Nikole (626 m) i usred „Starogrojskog poja” (pod zaštitom UNESCO-a) mjesto Svirče našlo je svoj mali kutak. Autohtona gradnja kamenih kuća, mali kameni mostići, slikovita dvorišta koje odišu nekim prošlim vremenima odvest će vas na daleko putovanje. 

gdinj

Ime Svirče

Riječ Svirče izvedenica je od riječi svirati, a legenda kaže da su prvi doseljenici koji su došli svirali instrumente i zauvijek se tu nastanili.
Druga legenda kaže da je mjesto Svirče nastalo kod izvora vode jer „svir” znači izvor.

gdinj

Procesija „Za križen”

Selo Svirče sudjeluje u pučkoj tradiciji procesije „Za križen” koja se obilježava svaki Veliki četvrtak. Svaka župa ima svoje karakteristične napjeve stare više od 500 godina. Iako su napjevi slični, svaka župa njeguje posebne „note” svoje pjesme.

gdinj

Vinari

Vrijedni Svirčani izrazito su ponosni svojim nasadima vinograda, posebno vinske sorte plavac mali koja se uzgaja u Ivan Dolcu, gdje većina stanovnika ima vikendice i izletišta.

gdinj

Najljepša biciklistička staza

Jedna od najljepših biciklističkih staza prolazi kroz idilično mjesto Svirče.

gdinj

Trs loze – spomenik

Visoka skulptura na ulazu u Svirče predstavlja stilizirani trs loze, akademskog umjetnika Dinka Vrankovića (1939. – 1996.) iz Svirača, u spomen poginulima u 2. svjetskom ratu.

gdinj

Crkva sv. Marije Magdalene

Crkva sv. Marije Magdalene nastala je u 20. stoljeću na mjestu stare crkve iz 19. stoljeća i jedina je crkva na Hvaru koja ima kupolu.

gdinj

Svirče

Živo, i čak i za otočne prilike napučeno selo Svirče nastalo je kao izdanak mjesta Vrbanja. Čine ga tri manje arhitektonske aglomeracije: najstariji dio mjesta čine kuće Carić, koje su međusobno povezane mostićima, te kompleks kuća Šimunić. U podnožju naselja nalazi se velika župna crkva sv. Magdalene, sagrađena u 20. stoljeću na mjestu stare crkve iz 18. stoljeća, od koje su sačuvani zvonik te staro groblje.

gdinj

Ustanak

U jednoj kući u kompleksu Šimunić dvora u Svirčima, nedaleko od crkve Bezgrešnog začeća, čuva se oružje pučana (sjekire, koplja) iz Pučkog ustanka (1510. – 1514.) pod vodstvom Matije Ivanića, a protiv hvarskih plemića.

Sve
znamenitosti

gdinj
gdinj
gdinj
gdinj
gdinj
gdinj
gdinj
gdinj
gdinj

Smještaj

Vrsta smještaja
Hotel Timun
gdinj
Visković Nikša